Испечати

Мирисна фокача

Мирисна фокача

Состојки

  • За тесто
  • 600 гр брашно
  • 380 мл млака вода
  • 1 сув квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици маслиново масло
  • За врз тесто
  • 1 парче биено козјо сирење
  • 10-15 шери домати
  • маслиново масло за премачкување
  • лук во гранули, оригано и сушен босилок за посип

Подготовка

Квасецот го раствораме во малку млака вода, заедно со шеќерот и 2 лажици брашно и го оставаме да се активира. Потоа замесуваме тесто од сите состојки за тесто и го оставаме да стаса околу еден час.
Откако ќе стаса, само го формираме и го ставаме во намрсено тавче и го оставаме да стаса некои 10 -15 минути.
Со прстите правиме вдлабнатини во него, ги редиме доматите и сирењето исечкано на коцки. Ја премачкуваме фокачата со маслиново масло, посипуваме босилок и оригано, може и лук во гранули и ја ставаме да се пече во загреана рерна на 220 степени додека да порумени.