Чорба од целер
Состојки
- 1,2л вода
- 1 рака фиде или тестенина за чорба
- 1 поголем морков
- 1/2 главица целер
- 1 рака листови од целер
- сол, бибер, зачин, магдонос,маслиново масло
- за зачинување
- 1 јајце
- 3-4 лажици кисело млеко
- 1 лажиче сок од лимон
Подготовка
На една лажица маслиново масло се пропржуваат коцките морков и целер.
Потоа се налива водата, се додаваат зачините и листовите целер и нека крчка 10 минути.
Се додава фидето и вари уште 2-3 минути.
Се трга од оган.
Во чинија се соединуваат јајцето, киселото млеко, магдоносот, сокот од лимон.
Со постојано мешање се ставаат во чорбата.
Се сервира.
По желба може да се додаде и мелен ким.