Испечати

Мусака со модри патлиџани

Мусака со модри патлиџани

Состојки

  • 4 модри патлиџани (зависи од големината)
  • 500 гр мешано мелено месо
  • 2-3 моркова
  • 2 главици кромид
  • 3-4 парченца лук
  • мешан сув зачин, сушен или свеж магдонос, мускатно оревче и малку цимет, а може да се стави и тимијан, оригано,...
  • малку масло
  • За прелив
  • 1 лажица путер
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици брашно
  • 400 мл млеко
  • сол, мускатно оревче, бибер по вкус
  • 2 јајца
  • 200 гр кисела павлака
  • зачини по вкус

Подготовка

Ова е ручек кој ни е омилен на сите, сочен и многу вкусен. Оригиналната верзија се подготвува со бешамел, ама мене и варијантата за прелив со кисела павлака исто ми е многу вкусна.

Подготовка
1. Модрите домати ги лупиме и сечкаме на кругови со дебелина околу 8 мм. Ги ставаме да се потпечат на грил тава, а може и на тостер.
2. Кромидот и морковот ги сечкаме на сечко и ги ставаме да се запржат до застаклување. Потоа го упржуваме и месото, па зачинуваме.
3. Во тава редиме ред модар патлиџан, ред месо и така до врв.
4. За бешамелот ги ставаме путерот и маслото да се соединат и загреат, го додаваме брашното да се запржи, па потоа го ставаме топло млекото. Мешаме до згуснување и потоа зачинуваме.
5. Залеваме со бешамелот и ставаме да се пече на 200 степени.