Зелник со праз
Состојки
- 800 гр брашно
- 1 свеж квасец
- 300 мл вода
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 150 мл масло
- околу 700 г праз
Подготовка
1. Се мешаат квасецот, шеќерот, солта, 50 мл маслото и млака водата. Се додава брашно по потреба за да се замеси меко тесто, па се покрива со најлонско ќесе. Се остава на топло да нарасне.
2. Додека тестото се стасува, ќе се пржиме празот со една лажичка сол.
3. Нараснатото тесто се размесува и се дели на 5 топчиња. Првото топче се расукува во кора и се наросува празот. Па се витка во ролна, а потоа се формира како спирала.
4. На тој начин се виткаат сите останатите кори и се редат во круг во претходно подмачкана тепсија. Одозгора корите се мачкаат со масло.
5. Зелникот се пече во загреана рерна на 200 степени од 25-30 минути, додека убаво зарумени. Се послужува со јогурт.