Домашен зачин во тегла
Состојки
- 500 гр. морков
- 200 гр. корен од магдонос
- 200 гр. пашканат
- 400 гр. целер
- 250 гр. црвен кромид
- 300 гр. праз
- 4 чешниња лук
- 2 црвени пиперки
- 2 жолти пиперки
- 1 помала келераба
- по 40 гр. лист од магдонос и целер
- 600 гр. сол
Подготовка
Добро измиени состојките, исчистени, измерете ги. На 2 кгр. зеленчуци и зачинки се става 600 гр. сол. Служи како додаток на јадење. Бидејки е доста солено (солта го чува од расипување) ќе бидете внимателни при додавањето, да не пресолите јадење.
- Сето ова исечете на поедри парчиња, исецкајте во сецко, додајте солта, измешајте, наполнете теглите и ставете кај останатата зимница.
- Секоја тегла која ќе ја отворите поради сигурност чувајте ја во фрижидер.
Затоа е потребно да се собере во помали тегли.
Вие можете да си ги изберете зачинките сами и да си направите свој микс, измерете и додајте солта.
Толку - кратко и јасно.