Испечати

Унгарски гулаш со кнедли

Унгарски гулаш со кнедли

Состојки

  • 700гр јунешка картина
  • 500гр кромид
  • 2 мали лажици црвен пипер
  • бибер во зрна
  • 2 ловоров лист
  • 1 пакетче фант за гулаш
  • За кнедли
  • 300 гр двопек кршен
  • 1 главица кромид
  • 3 јајца
  • 150мл млеко
  • 50гр брашно

Подготовка

Во тенџере се пржи исецканиот кромид да добие жолта боја. Се додава црвениот пипер, вода, биберот во зрна, ловоровиот лист и кога ќе зоврие водата се додава месото исецкано на коцки
Се поклопува и крчка на тивко два часа. Кога е готово месото се зема пакетчето фант гулаш, се раствара со вода, се додава во гулашот и крчка уште 15 мин.
За кнедлите од наведените состојки ги ставаме во една вангла и замесуваме смеса како за ќофте ги формирам топчиња и во тенџере ставаме вода кога ќе зоври ги ставаме кнедлите и варат 15 мин. Добар апетит