Испечати

Есенски бакнежи

Есенски бакнежи

Состојки

  • 150гр тиква
  • 100гр путер од кикиритки
  • 2 лажици органско кокосово брашно
  • 2 лажици мед или агаве сируп
  • малку екстракт од ванила
  • плус
  • 100гр чоколадо за готвење
  • 2 лажици кокосово масло (или сончогледово масло)

Подготовка

Тиква и путер од кикиритки-совршена комбинација. Посни, здрави, вкусни топчиња.
Се вари кратко тиквата со мало количество вода. Сварената тиква се пасира и се меша заедно со путерот од кикиритки, медот,ванилата и кокосовото брашно. Доколку смесата е мека се додава уште малку кокосово брашно, а ако е сува путер од кикиритки.
Се формираат топчиња и се ставаат во замрзнувач. Се топи чоколадото на пареа заедно со маслото и се чоколадираат замрзнатите топчиња.