Ќофтиња-желки
Состојки
- 600 г мелено телешко месо
- 1 главица кромид
- 1 јајце
- по желба лебни трошки
- по потреба сол и бибер
- 6 мали виршли
- 200 г кашкавал
- Украс
- по потреба марула
- по потреба ротквици
Подготовка
1. Меленото месо, сецканиот кромид, јајцето, лебните трошки, солта и
пиперот убаво се замесуваат и се прават 4 еднакви топки. Се додава фантот за ќофтиња.
2. Виршлите се сечат на “делови“ за желките и се прават 4 глави и 16
ноџиња. Кашкавалот се сече на тенки ленти.
3. Ги формираме желките: кон топките ги додаваме нозете и главите и
одозгора правиме мрежички од кашкавалот.
4. Ќофтињата се ставаат во загреана рерна на180 степени и преку 5
минути, кога кашкавалот почна да се топи се покриваат со фолија и
преку 30 минути ја вадиме фолијата и се печат уште 10 минути за да се
заруменат.
5. Готовите желки се украсуваат со марула и ротквици за да се радуваат
детските очиња и исто така и на возрасните :)