Шарен парен колач со гриз и кокос
Состојки
- тесто
- 4 жолчки
- 4 цели јајца
- 8 лажици шеќер
- 8 лажици гриз
- 4 лажици брашно
- 1/2 прашок за пециво
- бело тесто
- 4 белки
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици кокос
- 1/2 прашок за пециво
- шербет
- 450гр. шеќер
- 750гр. вода
- 1 ванилин шеќер
- 30гр. какао
Подготовка
Подготовка.
1. Измате ги јајцата, жолчките и шеќерот па додадете ги гризот, брашното и пецивото. Пола смеса сипете ја во големата ростер тава и посипете какао.
2. Белките изматете ги во цврста пена додадете го постепено шеќерот, кокосот и пола пециво. Со оваа смеса направете топчиња со лажица(туфки)кои ќе ги ставате врз половината жолто тесто, врз белките посипете повторно какао и втората половина од жолтото тесто.
3. Печете на 200 степени петнаесетина минути потоа намалете на 180степени половина час.
4. Додека се пече сварете го шербетот, шеќерот со водата и ванилата нека повријат пет минути.
5. Печената раванија оставете ја да се подизлади исечете и прелијте ја со топлиот шеќер.
Уживајте!!!