Теа торта
Состојки
- за тесто
- 8 белки
- 8 лажици шеќер
- 8 лажици масло
- 8 лажици брашно
- 1 пециво
- 1 лажица алкохолен оцет
- 100гр сецкано чоколадо за готвење
- 1 голема лажица какао
- За фил
- 8 жолчки
- 12 лажици брашно
- 700мл млеко
- 200гр чоколадо за готвење
- 4 лажици еурокрем
- 4 лажици какао несквик
- 250гр маргарин
- 100гр шеќер во прав
Подготовка
Кога се зачленив на Моирецепти, тоа беше некаде пред околу 2 години, разгледувајки ги рецептите. Гледав готвачи кои имаа по 100, 200,300 објавени рецепти, си помислував кога ли јас ќе стигнам до некоја таква јубилејна бројка и ЕВЕ ме!
Ова е мојот 100ти рецепт.
Зависна сум од страната и од прекрасните рецепти, се надевам дружбата ќе продолжи и понатаму и дека ќе бидеме се подобри и подобри. Како 100ти рецепт ја избрав оваа прекрасна торта, со богат чоколаден вкус, која се топи во уста.
Се матат белките со шеќерот додека не се добие цврст снег. Се додава 1 лажица алкохолен оцет. Потоа се додава маслото, брашното, пецивото па сецканото чоколадо. Смесата се става на намрсен плех и се печи во загрееана рерна на 180 степени 20 тина минути.
Во меѓувреме се подготвува филот. Жолчките се матат со брашното, 200мл млеко, 1-2 лажици шеќер, а преостанатото млеко се става на оган. Откако ќе зоврие се додаваат жолчките и се вари густ крем. Се трга настрана и се додаваат 200гр чоколадо,еурокремот и несквикот. Се остава кремот да се излади. Маргаринот се мати со шеќерот во прав пенасто и се додава кремот. Се се мати заедно додека убаво не се соединат. Испеченото тесто се сечи на 3 ленти и се филова со филот.