Испечати

Теа торта

Теа торта

Состојки

  • за тесто
  • 8 белки
  • 8 лажици шеќер
  • 8 лажици масло
  • 8 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 1 лажица алкохолен оцет
  • 100гр сецкано чоколадо за готвење
  • 1 голема лажица какао
  • За фил
  • 8 жолчки
  • 12 лажици брашно
  • 700мл млеко
  • 200гр чоколадо за готвење
  • 4 лажици еурокрем
  • 4 лажици какао несквик
  • 250гр маргарин
  • 100гр шеќер во прав

Подготовка

Кога се зачленив на Моирецепти, тоа беше некаде пред околу 2 години, разгледувајки ги рецептите. Гледав готвачи кои имаа по 100, 200,300 објавени рецепти, си помислував кога ли јас ќе стигнам до некоја таква јубилејна бројка и ЕВЕ ме!
Ова е мојот 100ти рецепт.
Зависна сум од страната и од прекрасните рецепти, се надевам дружбата ќе продолжи и понатаму и дека ќе бидеме се подобри и подобри. Како 100ти рецепт ја избрав оваа прекрасна торта, со богат чоколаден вкус, која се топи во уста.
Се матат белките со шеќерот додека не се добие цврст снег. Се додава 1 лажица алкохолен оцет. Потоа се додава маслото, брашното, пецивото па сецканото чоколадо. Смесата се става на намрсен плех и се печи во загрееана рерна на 180 степени 20 тина минути.

Во меѓувреме се подготвува филот. Жолчките се матат со брашното, 200мл млеко, 1-2 лажици шеќер, а преостанатото млеко се става на оган. Откако ќе зоврие се додаваат жолчките и се вари густ крем. Се трга настрана и се додаваат 200гр чоколадо,еурокремот и несквикот. Се остава кремот да се излади. Маргаринот се мати со шеќерот во прав пенасто и се додава кремот. Се се мати заедно додека убаво не се соединат. Испеченото тесто се сечи на 3 ленти и се филова со филот.