Колач со малини
Состојки
- производи:
- 1 чаша = 200 милилитри
- 400 грама кисело млеко
- 1 и 1/2 чаша гриз
- 1 и 1/2 чаша брашно
- 1 и 1/2 чаша шеќер
- 1/2 чаша масло
- 1 ванила
- 1 лажичка сода бикарбона
- 2 лажички прашок за пециво
- 200 грама малини
- за глазурата:
- 100 грама малини
- 2 лажици вода
- 2 лажици шеќер
- 1/2 лажичка пченично нишесте
Подготовка
Промешајте киселото млеко со сода бикарбона и гриз. Вклучете ја рерната на 160 степени. Подмачкајте и набрашнете садот во кој ќе го печете колачот. Додадете ги остатокот производи во тестото и ставете половина, меѓу малините во средината и останатото тесто.
Печете 45 минути и проверете со чепкалка. Од малините, шеќерот, нишестето и водата направете сируп, со помош на цедалка отстранете ги тврдите зрна од малините. Залејте топлиот колач.