Испечати

Колач со малини

Колач со малини

Состојки

  • производи:
  • 1 чаша = 200 милилитри
  • 400 грама кисело млеко
  • 1 и 1/2 чаша гриз
  • 1 и 1/2 чаша брашно
  • 1 и 1/2 чаша шеќер
  • 1/2 чаша масло
  • 1 ванила
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 200 грама малини
  • за глазурата:
  • 100 грама малини
  • 2 лажици вода
  • 2 лажици шеќер
  • 1/2 лажичка пченично нишесте

Подготовка

Промешајте киселото млеко со сода бикарбона и гриз. Вклучете ја рерната на 160 степени. Подмачкајте и набрашнете садот во кој ќе го печете колачот. Додадете ги остатокот производи во тестото и ставете половина, меѓу малините во средината и останатото тесто.
Печете 45 минути и проверете со чепкалка. Од малините, шеќерот, нишестето и водата направете сируп, со помош на цедалка отстранете ги тврдите зрна од малините. Залејте топлиот колач.