Flatbread со црн домат
Состојки
- 120гр бело брашно
- 100гр ржано брашно
- 1 лажиче пециво
- 110мл вода
- 60мл маслиново масло
- 1 лажиче сув босилек
- 1 лажиче оригано, сол
- за одозгора
- 1 лажица маслиново масло
- 1 пржен црн домат
- 100гр сирење ( може моцарела, козјо, кравјо)
- 1/2 главица кромид
- 2 чешниња лук
- прелив
- 2-3лажици маслиново масло
- 1 рака магдонос
- 1/2лажиче сол
Подготовка
Готово е за 15 минути, а е со убав вкус.
Пробајте.
Во сад се ставаат 2 вида брашно, пецивото, маслото, солта, оригано, босилек и се додава водата.
Се замесува тесто и се остава 5 минути да одмори.
Црниот домат се лупи, се сече на парчиња со дебелина од 2-3 мм.
Се пржат на загреано масло од двете страни.
Тестото се развлекува со сукало многу танко и се става во огругла тава бр 26.
Одозгора се премачкува со 1 лажица масллиново масло.
Се редат круговите испржен домат, насецканиот лук и кромид, сирењето.
Се става и се печи околу 7-8 минути.
Се спрема преливот, односно се соединуваат магдоносот, солта, маслиновото масло.
Испечена се прелива со приготвениот прелив