Ролована сланина со зачини
Состојки
- 300 гр сланина
- 2 лажички сув босилек
- 1 мало лажиче мелен црвен пипер
- 100 гр пармезан
- 50 мл масло колку да се намасти тавата.
Подготовка
Сланината ја сечеме на тенки лентички.
Ја наросуваме сув босилек, сол, црн бибер и малку црвен пипер.
Попрскуваме по должината пармезан и ја виткаме на стапче за ражнич.
Така наредени стапчињата ги ставаме да се пржат.
Сега да појаснам што дознав за пржењето.
Секогаш кога се пржи сланина се пржи во ладна тава.
Значи не се загрева маслото, па да се пушти сланината туку на ладно масло се редат ражничињата.
Сланината во својот состав има два различни ткива, мускулесто и масно, а тие две различно се готват.
Затоа постепено притиснете со шпатула да се испржи секаде рамномерно.
При пржењето, вадете ја маснотијата, а откако ќе се испржи редете ја на чинија обложена на салфета.
Вака подготвената сланина служете ја топличка.
За да не ви загорува, користете ја Делимано Делиција тавата за пржење.
На здравје