Испечати

Пица со тиквички и ракчиња

Пица со тиквички и ракчиња

Состојки

  • Тесто
  • 300 гр брашно
  • 200 мл топла вода
  • 1/4 коцка квасец
  • 1/2 лажиче сол
  • прстофат шеќер
  • Фил
  • 120 гр чистени одмрзнати ракчиња
  • 1 мала тиквичка
  • 130 гр рендан кашкавал
  • 5 лажици доматно пире
  • малку лук во прав
  • прстофат оригано

Подготовка

Најпрво подгответе го тестото
Во сад ставете го брашното, квасецот изронат, солта, шеќерот и со постепено додавање на водата замесете средно меко, изедначено тесто. Покриено оставете го да надојди, скисни.
Откако ќе скисни премесете го и на набрашнета површнина развлечете го во кора со големина за тава за печење бр. 38. Ставете ја во тавата.
Премачкајте ја со доматното пире, наредете го кашкавалот, тиквичката исечена на тркалца и ракчињата. Посипете со малку лук во прав и попрскајте ја со малку масло.
Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени.
Ставете ја да се пече околу 20 - 25 мин додека се зацрвени.
Кога ќе е извадите, печената пица посипете ја со малку оригано. Покријте ја малку да подолади и потоа послужете се.
Еден предлог за љубителите на морска храна, сигурно ќе ви се допадне.