Сладок омлет со ананас и брусница
Состојки
- За омлетот
- 4 јајца
- 4 ванилин шеќери
- 250 мл млеко
- 210 гр брашно
- За во омлетот
- 1 мала конзерва ананас (може и свеж)
- 100 гр сушена брусница
- За пудинг
- 1 ванила пудинг
- 400 мл млеко
- 4-5 лажици шеќер
- За шлаг
- 125 мл млеко
- 1 ванила шлаг
Подготовка
Омлет или палачинки, како сакате наречете ги, важно е дека ќе се насладите и уживате со овој лесен десерт или појадок. За на плажа само свиткајте и ставете во соодветен сад, а одлични се и без шлаг. Изборот е ваш!
Подготовка
Брусницата може да ја потопите во малку вода и лажичка екстракт од ванила, ама и не мора. Ананасот го сечкаме на мали парчиња.
Сите состојки за омлетот ги соединуваме со миксер. Со кутлача ставаме од смесата во загреана и намрсена тава што не лепи. Ставаме неколку парчиња ананас и неколку зрна сушена брусница. Откако палачинката ќе се запече, внимателно ја превртуваме на другата страна и сосем кратко ја запекуваме. Така и со останатите. Ги ладиме и сервираме со пудинг и шлаг, па посипуваме сечкани фстаци.
Излегуваат 4-6 вакви, ама бројноста зависи и од тавчето во кое ќе ги печете. Ако е помало, се разбира повеќе ќе излезат.