Испечати

Алегро колач

Алегро колач

Состојки

  • 2 јајца
  • 250 гр шеќер
  • 200 гр брашно
  • 200 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 1 пакетче прашак за пециво
  • за прелив и наросување
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици вода
  • 125 гр маргарин
  • 50 гр чоколадо за готвење
  • 100 гр мелени ореви

Подготовка

1. Во длабок сад пенесто ги матиме јајцата со шеќерот. Ги додаваме брашното, маслото, прашокот за пециво и млекото, па откако ќе се соедини смесата се исклучува миксерот. Смесата се става во намрсена и набрашнета тава бр. 26. Се печи на 200 степени, 30 минути. Откако ќе се излади го сечиме колачотот на коцки.
2. Започнуваме со подготовка на преливот. Во тенџере на оган ги ставаме шеќерот, водата, маргаринот и чоколадото искршено на парчиња, и промешуваме. Откако преливот ќе се соедини го нанесуваме врз исечениот колач. Го наросуваме колачот со мелените ореви. Тавата ја ставаме во фрижидер за колачот да го впие преливот и да се излади.