Џем од вишни
Состојки
- 1 кгр. вишни
- 1 кгр шеќер
- 1 паковање Желин 2 према 1
Подготовка
Џем кој ќе се најде на трпезата било за на лепче било за колачи...
- Исчистете ги вишните од семките, со блендер изблендирајте ги сосема или пак оставете малку да останат и поголеми парчиња - изберете вие.
- Ставете добиената кашеста смеса да се вари ставајки го шеќерот од кој ќе одвоите малку - 2лажици шеќер за да измешате со желинот.
Варете околу 15 мин, додадете го измешаниот желин со шеќерот (според самото упатство на паковањето, кај мене така пишуваше) и варете до саканата густина.
Соберете во теглите и толку.
Кратко и јасно, не одзема многу време.