Испечати

Пита со компир и сланина

Пита со компир и сланина

Состојки

  • 12 готови кори
  • 3 компири со средна големина
  • 3-4 главици кромид
  • по вкус сол, црн бибер, кари
  • за прелив
  • 3 јајца
  • 200 мл млеко
  • 50 мл масло
  • 1/2 кесичка пециво
  • 1 лажичка сол
  • 150 гр чадена сланина

Подготовка

Лесна за подготовка, вкусна и крцкава.

1. Компирите ставете ги да се варат, а откако ќе се сварат исечкајте ги на ситни коцки.
Исто така и кромидот исечкајте го и ставете го во тава на умерен оган да омекне, па додадете го исечканиот компир, мешајте додека да се пропржат и зачинете.

2. За преливот соединете ги јајцата, млекото, маслото, пецивото и солта.

3. Две кори згужвајте ги и ставете ги на дното на намрсена тава со број 26 и премачкајте ги со подготвениот прелив. Преостанатите кори, секоја посебно, премачкајте ги со масло, распоредете од испржените компири со кромид и виткајте ролати. Секој ролат пресечете го на 6 еднакви делови и редете ги исправени во тавата.

4. Откако ќе ги наредите сите делови, одозгора прелијте ја питата со подготвениот прелив и распоредета ја ситно сецканата чадена сланина.
Печете на 200 степени околу 30 минути.