Испечати

Пилешка паштета

Пилешка паштета

Состојки

  • 300 гр. варено, печено или грилано пилешко месо
  • 125 гр. маскарпоне, кре сирење (може и друг вид меко сирење)
  • 1 чешне лук
  • од 1/2 сок од лимон
  • 2 лажици павлака
  • грст ореви
  • неколку гранчиња естрагон (може да се замени со магдонос)
  • на вкус сол и бибер

Подготовка

Секогаш остатокот од пилешкото месо било од кој дел да е, било да е варено, печено или грилано - можете паметно да го искористите правејки паштета или намаз.
Постапка
- Сите состојки, освен оревите, изблендирајте ги. Додадете ги потоа оревите и повторно изблендирајте.
Толку. Кратко и јасно, а имате одлична паштета.
Напомена
- Наместо естрагон користете магдонос.
- Сокот од лимонот зависно од неговата големина. Не ставајте го одеднаш, пробајте на вкус и од после при второто блендирање можете да додадете доколку оцените дека е потребно.
- Најчесто ја правам со крем сирење од домашната работилница за кое имам овде поставено рецепт, најповеќе ми одговара на вкус, макар да кога немам во моментот а сум одлучила да го искорстам остатокот од месото - блендирам сирење кое го имам.