Испечати

Салата со изварка и сусам

Салата со изварка и сусам

Состојки

  • 500 гр. изварка (урда)
  • 100 гр. сусам (потпечен)
  • 350 гр. кисела павлака 20 %
  • 2 кисели моркови (средно големи, исечкани)
  • 4 кисели крставички (средно големи, исечкани)
  • 1 лажица ѕаѕики микс
  • 1/2 лажичка сув копар
  • сок од 1/2 лимон
  • мешан сув зеленчук, сол по вкус

Подготовка

Лесна и вкусна салата, која се приготвува за кратко време.

Сусамот се потпекува без масло, се става во садот каде сме ја ставиле изварката. Морковите и крставичките се сечкаат на сити коцки и се ставаат во садот. Наместо од туршија, може да се стави свежа крставица и обарени моркови.
Се додаваат павлаката и останатите состојки и се меша убаво.
По вкус може да се стават и други зачини, се декорира по желба.