Пилешко испечено на шише со пиво
Состојки
- 500 мл. 1 пиво
- 1 пилешко околу 1,5 кг.
- Путер 30 гр.
- 1 чаена лажичка сол
- 1 лажичка црвен пипер
- малку лут црвен пипер
- малку црн пипер
- малку мајчина душица
Подготовка
Пилето измијте го и исушете го добро. Намачкајте се' надвор и од внатре со мекото масло, во кое претходно сте помешале зачини и го оставете го 1-2 часа во фрижидер. Шишето со пиво се потопува во вода за да се измие полесно етикетата, по што се става во садот во кој ќе се пече. Пилето се мести на шишето. Во садот се додава 200 мл. вода, пивото се отвора и се става да се пече на 250 Ц. Како се загрее пивото за време на печењето тоа го топи пилето. Кога ќе престане да го топи вие на крајот на печењето го облејте го со сок кој е во садот. Пријатен апетит!