Испечати

ВЛАШКА ПИТА

ВЛАШКА ПИТА

Состојки

  • 1кг брашно
  • 500мл млеко
  • 1 филџан масло
  • 1/2 маргарин
  • 2 јајца
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица шекер
  • 5-6 страка праз
  • 250гр урда
  • 1 јајце и сусам
  • 1 квасец

Подготовка

1.Во длабок сад се става млекото (млако) шекер,сол,квасец,масло и јајца убаво се промешува.
2.Потоа се додава 10 лажици брашно и се остава да отстои 5-10мин.
3.Потоа се додава преостанатото брашно и се замесува тесто (може и повеќе брашно зависи од острината на брашното).Тестото се дели на 3 дела.
4.Од секој дел се расукува кора и се премачкува со маргарин.Потоа кората се преклопува неколку пати за да се добие лиснато тесто истото се прави со останатите 2 дела и се става во фрижидер 30 мин.
5.Потоа од секое се сука кора со големината на плехот во кој ќе се пече и се става од предходно испржениот праз измешан со урдата.Истата постапка и за другите кори на последната одозгора се премачкува со јајце и се наросува сусам.
6.Тестото се сече на лети широки 2мм и се виткаат во спирала и се редат на подмачканиот плех кога ке се направат сите со остава да отстои 30 мин и се пече на 200степени 25-30 мин (да поруменат)