Испечати

Шпанска овошна палачинка

Шпанска овошна палачинка

Состојки

  • Тесто
  • 2 јајца
  • 150 гр брашно
  • 250 мл млеко
  • 2 лажици шеќер
  • 1/2 паковка пециво (од 10 гр)
  • 1/2 лажиче цимет
  • 1 паковка (10гр) ванилин шеќер
  • Фил
  • 1 лажица густин
  • 150 мл сокот од ананасот
  • 1 лименка ананас

Подготовка

Јајцата ги кршиме делејќи ги белките од жолчките.
Ги матиме жолчките со миксер и додаваме млеко, брашно, пециво, цимет и ванила.
Белките на страна ги матиме и кога ќе добиеме цврст снег ги мешаме заедно со жолчките.
Мешаме со лажица и соединетата смеса ја пржиме на намрсено тавче во вид на палачинки.
На секое нанесување на смесата тавата ја мачкаме со масло.
Значи мачкате масло, ставате смеса, ја разлевате смесата со лажицата по цела тава, затоа што смесата е густа и дебела.
Пржените палачинки ги тргаме на страна.

Го спремаме преливот. Во касеролата ставете сок од ананасот и мешајте ја со шеќерот нека зоврие. Додадете разматен густин со 50 мл вода и мешајте да згусне.
Тргнете на страна и додајте парченца сецкан ананас од компот.
Соединете.
Смесата за полнење на палачинките е спремна.
Во оргинал рецептата стои дека палачинките не се полнат туку само се виткаат празни, а со преливот се прелеваат од горе.
На здравје нека ви е.