Испечати

Козињак - рецепт на мојата мајка Бона

Козињак - рецепт на мојата мајка Бона

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 2 јајца
  • 1 шоља шекер
  • 1 шоља масло
  • 100 гр суво грозје
  • 1 шоља млеко
  • кора од лимон рендана

Подготовка

Сето ова го месиме заедно и го оставаме да отстои . Кога е готово тестото го делиме на 6 еднакви дела секој дел го сукаме и потоа по 3 сукани теста плетеме во вид на плетенка.
Кога ќе ги направиме плетенките ги оставаме да отсојат околу 30 -тина минути .
Пред печење одозгора ги премачкуваме со јајце и посипуваме со сусам .