Наполеон торта со јагоди (посно)
Состојки
- 500гр лиснато тесто
- 1 чаша свежи јагоди
- 300мл оризово млеко
- 5-6 лажици шеќер (зависи од колку се благи јагодите)
- 2 прашак за пудинг од јагода
- 150гр маргарин
Подготовка
Посна верзија на прекрасната Наполеон торта со јагоди. Се дели лиснатото тесто на 4 дела и секој дел се печи во правоаголно тавче во загреана рерна. Се остава лиснатото тесто убаво да се излади.
Во меѓувреме се приготвува филот. Се блендираат јагодите, се додава оризово млеко да дојде вкупно количина 500мл. Се ставаат да зовријат на оган заедно со шеќерот. Настрана 100мл оризово млеко се мати со прашоците за пудинг и малку шеќер. Сето ова се додава во зовриеното млеко со јагоди и се вари како пудинг. Откако ќе се згустне смесата се додава маргаринот сечен на коцки и се меша додека не се растопи. Се остава филот убаво да се излади и се филова, ред кора, ред фил и така до крај. На крајот да завршува со фил
Се украсува или со издробено лиснато тесто, со бадеми или со јагоди(по ваша желба) се остава во фрижидер да стои неколку часа па потоа се сечи. Најубава е кога ќе отстои 2 дена.