Испечати

Запечени јајца со колбаси и сос

Запечени јајца со колбаси и сос

Состојки

  • 8 варени јајца
  • 300 гр свежи колбаси
  • За бешамел сос
  • малку масло за јадење
  • 1 лажица брашно
  • 250 мл млеко
  • 3 лажици сенф
  • по вкус сол и бибер
  • + испасирани варените жолчки
  • За одозгора
  • 100 гр рендан кашкавал

Подготовка

Варените јајца пресечете ги на пола по должина, извадете ги жолчките, а белките наредете ги во садот каде ќе ги печете.
Колбасите излупете ги и направете 8 топчиња од смесата за колбаси. Во секоја половинка белка од јајце ставете по едно топче од колбас.

За бешамелот, ставете го маслото да се загрее. Додадете го брашното и кратко потпржете го. Потоа постепено додадете го млекото топло и мешајте да нема грутчиња. Жолчките од јајцата испасирајте ги со вилушка со малку вода (ова е за да не останат грутчиња) и додадете ги во бешамелот. На крај додадете го и сенфот и зачинете по вкус со сол и бибер.

Над секоја половинка јајце со колбаси ставете од бешамелот. На крај изрендајте го кашкавалот и ставете се да потпече на 180-200 степени околу 25-30 минути или додека не се испечат колбасите и се не добие убава боја.

Пријатен апетит!