Сусамки
Состојки
- 1 јајце
- 1 жолчка
- 50 мл рум
- 1 лажиче прашак за пециво
- 250 гр. маргарин
- 500 гр. брашно
- 1 белка и малку сол
- 100 гр. сусам
Подготовка
Маргаринот изматете го малку со миксер и додадете го јајцето, жолчката и пецивото кое ќе го растворите во румот. Потоа постепено додавајте брашно и месете. Отприлика влегува 500 гр. Кога тестото ќе биде готово, кинете мали парчиња (отприлика ќе добиете 70-80) и формирајте топчиња. Белката изматете ја малку со сол и во неа прпелајте ги топчињата а потоа во сусамот. Печете ги на на 180 степени, петнаесетина минути, додека малку не поруменат.