Испечати

Сусамки

Сусамки

Состојки

  • 1 јајце
  • 1 жолчка
  • 50 мл рум
  • 1 лажиче прашак за пециво
  • 250 гр. маргарин
  • 500 гр. брашно
  • 1 белка и малку сол
  • 100 гр. сусам

Подготовка

Маргаринот изматете го малку со миксер и додадете го јајцето, жолчката и пецивото кое ќе го растворите во румот. Потоа постепено додавајте брашно и месете. Отприлика влегува 500 гр. Кога тестото ќе биде готово, кинете мали парчиња (отприлика ќе добиете 70-80) и формирајте топчиња. Белката изматете ја малку со сол и во неа прпелајте ги топчињата а потоа во сусамот. Печете ги на на 180 степени, петнаесетина минути, додека малку не поруменат.