Испечати

Полнети јајца со цвекло и туна

Полнети јајца со цвекло и туна

Состојки

  • 4 варени јајца
  • 1 помала топка цвекло
  • 70 гр. туна од конзерва
  • 1 помала главица кромид
  • 2 лаж. мајонез
  • малку магдонос

Подготовка

Јајцата се варат додека убаво да биде сварена жолчката.
Потоа се сечат на половина и од нив се остранува жолчката.
Цвеклото се вари и потоа се пасира или ситно се сецка. Може да се користи и цвекло од тегла, а количински да биде колку едно топче цвекло.
Од конзервата со туна се остранува маслото, потребна е само туната.
Кромидот ситно се сецка.
Во сад се мешаат цвеклото, туната, кромидот, испасирана жолчка и се додава и мајонезот и сето тоа убаво се промешува. Се додава и сецкан магдонос.
Празнините од јајцата се полната со добиената смеса. одозгора може да се декорира со магдонос.