Испечати

Полжави од јачменово и бело брашно

Полжави од јачменово и бело брашно

Состојки

  • 30 гр свеж кавасец
  • 3 лажици маслиново масло
  • 1 лажиче сол
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 120 мл јогурт
  • 120 мл млако млеко
  • 1 помало јајце
  • 170гр јачменово брашно
  • 250гр бело брашно
  • фил
  • 1 лажиче оригано
  • 5-6 лажици лут кечап
  • 100гр сецкан кашкавал
  • 100гр сецкана шунка
  • 1 јајце за премачкување, сусам

Подготовка

Вкусни полжавчиња, овој пат пробани со јачменово и бело брашно.
Сите задоволни од појадокот комбиниран со чаша јогурт.

Во млакото млеко се ставаат квасецот, шеќерот и малку брашно. Убаво се промешува. Нека одстои 10 минути.
Потоа во вангличката се додаваат останатите состојки.
Се замесува средно тесто.
до колку тестото лепи се додава уште бело брашно.
Нека се одмори 15 минути.
Сега во еден сад се соединуваат сите состојки за филот.
Потоа се сучи кора танка околу 5 мм
Врз неа се распоредува претходно спремениот фил.
Се премачкува убаво, се завиткува ролат, се сечи на парчиња со дебелина од околу 1 цм, се редат на хартија за печење во плех или во калап за мафини.
Се премачкуваат со изматено јајце, се солат со сусам и се печат околу 25 минути на 200 степени.

Излегуваат 20-24 полжавчиња.