Испечати

Каурма

Каурма

Состојки

  • 500 гр јагнески цревца и кормушки
  • 1 лажиче сол
  • 2парчиња моркови
  • 1/2 лажиче црн бибер
  • 2 литри вода
  • 1 гранче магдонос
  • 2 лажици брашно
  • 100 мл масло
  • 1 главица кромид

Подготовка

Пролетна чорба која во определени краеви ја служат како супа за слави.
Убав рецепт, за гурмани.
Убаво се чистат цревцата и кормушките.
Се мијат и вријат неколку пати со сол.
Се чистат, па се сецкаат на парченца по ваша желба.
Така чисти се посолуваат.
На многу малку масло се запржува морковчето иситнето на коцки.
Се додаваат исечканите цревца и кормушки, па се полеваат со вода.
Се вари убаво и се зачинува.
Пред крајот се прави запршка со една главица кромид и 2 лажици брашно.
Оставете да поврие и пред крајот додадете ситно исецкано магдоновче.
На здравје со прекраснава чорба.