Испечати

Видео рецепт: Зачинето печено јагнешко

Видео рецепт: Зачинето печено јагнешко

Состојки

  • јагнешки бут
  • неколку парчиња цимет стапчиња
  • црвен пипер
  • 1/2 лажичка рендано морско оревче
  • 1/2 лажичка чили
  • 1 лажичка мајчина душичка
  • малку цимет
  • сув рузмарин
  • сол и бибер
  • 1 кромид
  • 1 лук
  • малку зеленчук
  • 500 гр. компири
  • малку лук
  • 150 гр. путер

Како предлог за Велигденската трпеза, Фичо ќе подготви печено јагнешко со поинакви зачини кои даваат многу вкусен резултат.

Подготовка

Чекор 1: Крупно исечкајте го кромидот и поставете го на дното на тавата за печење. Зеленчукот е подлога во тавата при печењето. Прелејте со маслиново масло.

Месото зачинете го како што го прави тоа Фичо во видеото.

Чекор 2: Печете во загреана рерна на 160 степени околу 60 минути.

Чекор 3: Сварете 500 грама лупени компири заедно со 3 чешниња лук. Со рачниот блендер испасирајте ги додека не добиете фина структура на пирето.

Додадете 150 грама путер и мешајте со шпатула, додека не се растопи пирето.

Пирето е готово.

Чекор 4: Сервирајте!

СОВЕТ: Овие зачини се можеби невообичаени за нашето поднебје, но пробајте ги и кажете ни ги вашите впечатоци.