Испечати

Пампушки

Пампушки

Состојки

  • Тесто
  • 800 гр. брашно
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица сол
  • 200 мл. вода
  • 100 мл. млеко
  • 35 гр. квасец
  • 3 јајца
  • За премачкување
  • 100 мл. зејтин
  • За полевање
  • 2 главици лук
  • по желба магданос
  • малку сол
  • 100мл масло

Подготовка

Тесто
-Растворете го квасецот во водата која е млака со малку шеќер и 1 лажичка брашно, оставете нека се запени.
- Во садот во кој месите ставете го млакото млеко, додадете јајцата кои сте ги малку разматиле, додадете квасецот и најпрвин истурете околу 600 гр. брашно, а потоа полека додавајте го остатокот. Треба да добиете меко тесто кое не се лепи за раката. Покријте и оставете да стаса.
- Поделете го тестото на еднакви дела, направете топчиња, секое топче увалкајте во зејтинот или со четка добро премачкајте, редете во плекот во кој ќе печете послан со хартија за печење.
- Стасани ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени. Готови се кога ќе се убаво заруменети.

За полевање
-Излупете и истолчете го лукот, ако имате преса преку преса или пак во сецкото нека се добро исецка, додадете го во него зејтинот и малку сол. Ако сакате додадете и сецкан магданос.
- Кога е веќе печено извадете од рерна и врз врелите пампушки истурете ја оваа смеса добро распоредувајки да има насекаде.
Напомена
- Овие пампушки се меки како памук или пак сунѓер да кажам. Одлични.
- Доколку во смесата од лукот сте ставиле малку сол, откако ќе залиете можете да посипете одозгора едра сол. Јас ги сакам со магданос, а не се ништо помалку вкусни и со рузмарин.
- Со ова тесто можете и солени погачи да правите, кифлички, разни солени ролати...
Кога прв пат ќе го пробате не би се откажале лесно од него.