Испечати

Колач со сочен фил

Колач со сочен фил

Состојки

  • Пандишпан
  • 1 јајце
  • 2 чаши јогурт
  • 2 чаши шеќер
  • 2 чаши брашно
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 2 лажици какао
  • Фил
  • 15 лажици млеко
  • 1 чаша шеќер
  • половина чаша масло
  • 2 лажици какао
  • 100гр мелени бискоти
  • 100гр мелени ореви

Подготовка

Пандишпан
Јајцето се мато заедно со шеќерот и јогуртот (миксер).
Се додаваат брашното, какаото, содата и се мати со жица за матење.
Смесата се истура во намрсена тава и се пече околу 20 минути на 200 степени.
ФИЛ
Млекото се меша со шеќерот и маслото и се остава да зоврие. Се додаваат какаото, мелените бискоти и ореви, се вади од оган.Промешуваме сето да се соедини убаво.
Печената кора се полива со топол фил.
Чаша 200мл.