Испечати

Колач со афион и фил

Колач со афион и фил

Состојки

  • 3 јајца
  • 1 пециво
  • 100гр. гриз
  • 200гр. брашно
  • 4 лажици мармалад
  • 50гр. афион
  • 50мл. масло
  • 15 лажици кисела вода
  • 1 портокал рендан(само кората)
  • 100гр. шеќер
  • за филот
  • 50гр. шеќер
  • 1 пудинг од ванила
  • 4 лажици нишесте
  • 500мл. млеко
  • 50гр. маргарин

Подготовка

Колач кој припаѓа на оние супер брзи и вкусни колачи, се разбира на сите што се љубители на афионот.
Најпрво со миксер избијте ги јајцата заедно со шеќерот. Кога убаво ќе бидат избиени додадете ја водата и постојано матете со миксерот. Кога смесата ќе се дуплира додадете го маслото и уште кратко матете. Ислкучете го миксерот и ги додаваме сите состојки, но сега мешаме со дрвена лажица не со миксер.
На крај се додава ренданата кора од портокал и смесата ја истураме во намрсено тавче и печиме на 180 степени околу 25 минути (а можи и малку повеќе зависно од вашата рерна).
Додека се печи колачот го подготвуваме филот.
Во ладното млеко ги ставаме пудингот и нишестето и убаво ги мешаме со лажица за да нема грутчиња. Го ставаме садот на оган го додаваме шеќерот и вариме на тивок оган се додека не добиеме потребната густина постојано мешајќи.
Кога ќе се згусти го тргаме од оган и оставаме да се излади. Ладен го биеме со маргаринот.
Колачот го филоваме со готовиот фил ,ако саката и одозгора посипете малку афион.