Печени макарони во јогурт
Состојки
- 500 гр макарони
- 5 јајца
- 1 литар јогурт
- 2-2,5 чаши газирана вода
- 30 мл масло
- 500 гр изварка
- 1/2 лажиче оригано
- 1/22 кг лажиче босилек
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица буковска пипер
- 1 лажиче ким
- 1 лажиче сол
- додатоци - спанаќ, блитва, мини месни ќофтиња
Подготовка
Изматете ги јајцата со жица. Додадете го јогуртот, маслото и газираната вода. Ако немате, можи и обична.
Потоа додадете ја изварката и зачинете. Измешајте се убаво.
Попрскајте со масло огноотпорен сад 25х35 и во него распоредете ги макароните. Врз нив полека истурете ја припремената смеса.
Кој сака можи да додаде и ситно сецкан спанаќ или блитва. Јас тавата ја направив троврсна. Во 1/3 додадов ситно сецкан спанаќ, во другата мини пилешки ќофтиња кои ги имав предходно во доматен сос (да се искористат, да не се фрлат, одлично се вклопија), а третата ја оставив така.
Печете во загреана рерна од 200 С 20-25 мин. Потоа намалете на 180 и печете уште 20на мин.