Испечати

Погачици од ржано и бело брашно со ленено семе

Погачици од ржано и бело брашно со ленено семе

Состојки

  • 20гр свеж кавасец
  • 250 мл млака вода
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче рамно шеќер
  • 3 лажици маслиново масло
  • 220 гр бело брашно
  • 200гр ржано брашно
  • 1 лажица ленено семе

Подготовка

Во млаката вода се ставаат шеќерот, квасецот и малку брашно.
Се промешува и нека одстои 10 минути.
Потоа во вангличката се додаваат маслиновото масло, ленот, солта и двата вида на брашно.
Треба тестото да биде понамеко замесено.
Се покрива со чиста крпа и нека кисни 30 минути.
Потоа се дели тестото на 8 дела. Се формираат погачици и се редат во набрашнет плех.
Киснат уште 20 минути и се печат околу 25 минути на 190 степени.
Одлични за убав доручек со додатоци по ваш вкус.