Погачици од ржано и бело брашно со ленено семе
Состојки
- 20гр свеж кавасец
- 250 мл млака вода
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче рамно шеќер
- 3 лажици маслиново масло
- 220 гр бело брашно
- 200гр ржано брашно
- 1 лажица ленено семе
Подготовка
Во млаката вода се ставаат шеќерот, квасецот и малку брашно.
Се промешува и нека одстои 10 минути.
Потоа во вангличката се додаваат маслиновото масло, ленот, солта и двата вида на брашно.
Треба тестото да биде понамеко замесено.
Се покрива со чиста крпа и нека кисни 30 минути.
Потоа се дели тестото на 8 дела. Се формираат погачици и се редат во набрашнет плех.
Киснат уште 20 минути и се печат околу 25 минути на 190 степени.
Одлични за убав доручек со додатоци по ваш вкус.