Ослиќ со зеленчук
Состојки
- 2 парчиња ослиќ (без глава)
- 1 морков (среден)
- 1 лажица оцет
- 100 мл. вода
- прстофат кафеав шеќер
- 1 лажица сув зачин
- 4 лажици соја сос
- 50 мл. сусамово масло
- 2 парчиња млад кромид
- 1 зелена пиперка
Подготовка
Оваа, на некому можеби небоична комбинација на риба со зеленчук, мами не само со својот вкус, туку и со боите. Пробајте, а потоа храбро впуштете се во создавање на сопствени комбинации. Едноставно кинеско јадење кое е прилагодливо на нашата кујна.
1.Оризот сварете го и оставете го да се цеди.
2. Рибата исчистете ја и однадвор малку засечете ја (ова не е потребно ако коистите филети). Малку пржете ја во сусамово масло од двете страни.
3. Запржената риба ставете ја настрана на хартија да се впие мрснотијата.
4. Зеленчукот (морковот, пиперката и младиот кромид) исечете ги на резанци со должина околу 3 см, и запржете ги околу 5 минути.
Потоа додадете сув зачин, прстофат кафав шеќер, оцет, соја сос и на крај вода.
5. Запржете го зелечукот некоја минута и додадете ја пржената риба.
Динстајте на тивко 10-15 минути.
Ослиќот со зеленчук послужете го со сварениот ориз.
Со ваша фантазија, видовите бела риба и зеленчук може да ги прилагодите
според вашиот вкус.
Пријатно!