Испечати

Наполитанка торта

Наполитанка торта

Состојки

  • кора-се прават 2 вакви
  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици мелени ореви
  • 3 лажици беашно
  • 1 лажица оцет
  • крем
  • 1 л млеко
  • 3 пудинга ванила (120гр)
  • 3 лажици густин
  • 6 жолчки
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр маргарин
  • уште
  • 100 гр стопено млечно чоколадо
  • 150 гр мелени чоколадни наполитанки

Подготовка

Ова беше мојата роденденска торта, но дури сега стигнав да го испратам рецептот.
За кората се матат белките со шеќерот и се додават останатите состојки. Се пече на 200 околу 25 минути. Ссе прават две вакви кори.

За филот се става млекото со шеќерот да зоврие. Во меѓувреме се матат жолчките убаво и се мешаат со пудингот и густинот. Изматените жолчки се додаваат во млекото што врие и се вари крем. Во оладениот крем се додава изматениот маргатин и филот се дели на два дела. Во првиот се става стопената чоколада, а во вториот наполитанките. Се филува тортата и се декорира по желба.