Испечати

Ангач - стар ерменски рецепт

Ангач - стар ерменски рецепт

Состојки

  • Тесто
  • 2 јајца
  • 100мл јогурт
  • 200гр брашно ( од прилика за меко тесто)
  • малку сол
  • Шербет (сируп)
  • 3 чаши (200мл) вода
  • 3 чаши шеќер
  • сок од еден лимон
  • 1 пакетче (8-10 гр) ванилин шеќер
  • За попрскување
  • 300-500гр мелени ореви
  • Дополнително
  • масло за пржење

Подготовка

Прво замесете ги јајцата со јогуртот, малку сол и брашно.
Тестото се остава мекичко, потоа се остава да одмори додека си направите шербет.
Поделете го тестото на 4 топки и потоа сучиме кори кој треба да се тенки, се наросува доста брашно.
Сечете правоаголничиња и секое стегајќи по средината од двете страни како панделка или од двата краја како лодчица. Се пржат до златна боја во повеќе масло, добро е да има уште две раце во помош, бидејќи стануват многу брзо. Ако има многу брашно по нив ги исчеткајте да не прегорува брашното.

Од тавата директно се слагат во шербетот кој е уште малку топол и стојат до следната порција. Сирупираните (во наборите да има сируп) ставајте ги во широко тенџере или тепсија и наросете со мелени ореви. Покријте со капак. Траат повеќе од еден месец во многу ладна соба. Треба да отстојат барем еден ден. Не дека и крцкави не може да се консумират