Баклава со ореви и лешници
Состојки
- 500гр кори
- 150гр лешник мелен
- 150гр мелени ореви
- Шербет
- 1 кг шеќер
- 900мл вода
- 1 пакетче (8-10 гр) ванилин шеќер
- сок од еден лимон
Подготовка
Плехот се намрсува се става кора, се попрскува со зејтин, се става друга кора и низ целата кора се попскува од филот.
Филот се става на секоја 2 кора, а секоја кора се попрскува со зејтин. Се сече и се става да се пече на 200 степени додека да порумени.
Додека баклавата се пече, пригответе го шербетот. Измешајте ги водата и шеќерот и оставете да зовријат. кога ќе зовријат, тргнете ги и додадете ги ванилиниот шеќер и сокот од лимон.
Се прелева баклавата кога е ладна, а шербетот млак.