Испечати

Батаци и свинско во зеленчук и шампињони

Батаци и свинско во зеленчук и шампињони

Состојки

  • 3 пилешки батаци (копан со поткопан)
  • 350 гр свинска кртина
  • 15 поголеми шампињони
  • 5 главички кромид (помали)
  • 8 компири (средна големина)
  • 10 бамји
  • 8 моркови (средна големина)
  • 150 гр зеленчукова мешавина(грашок, пченка, црвена пиперка,морков)
  • 100 мл бело вино
  • 200 мл вода
  • 1/2 лажиче црн мелен бибер
  • 1 лажица бибер во зрна
  • 2 лажици мешан зачин
  • 1-2 лажичиња јадра сол
  • 100 мл масло за јадење

Подготовка

1. Во тава со капак се реди месото (батаците цели, а свинското сечено на помали парчиња) и целиот зеленчук околу него и печурките цели, а не сечкани
2. Мешавината од зеленчук (замрзната) се додава подоцна (иако јас ја ставив веднаш со целиот останат зеленчук
3. Се зачинува, се полева со белото вино и водата, маслото и се покрива со капакот и се става во загреана рерна на 220 С да се пече околу 100 минути