Испечати

Кифлички со сирење

Кифлички со сирење

Состојки

  • За тестото
  • 850 гр брашно
  • 1 квасец
  • 300 мл млеко
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 4-5 лажици масло за јадење
  • 150 мл јогурт или кисело млеко
  • 2 белки
  • За фил
  • 100 гр сирење (овчко)
  • 100 гр фета сирење (несолено) или некој намаз
  • 2-3 лажици маргарин
  • 1 јајце
  • Останато потребно
  • 2 жолчки
  • 1 лажица масло за јадење
  • 3-4 лажици сусам
  • малку маргарин ( за врз кифлите)

Подготовка

1. Квасецот се става во малку топло млеко, со шеќерот и 1 лажиче брашно и се остава да стаса (надојде)
2. Белките, јогуртот, млекото, маслото за јадење и квасецот се матат со вилушка и се додава брашното, се замеува и се остава околу 40 мин на топло место да се удвостручи тестото покриено со најлон и крпа
3. Потоа се размесува тестото уште еднаш и веднаш се сука кора голема околу 50-60 см и од неа се сечат 24 триаголници
4. На секој од нив се става по малку од филот (кој е претходно подготвен - изматено јајце со маргаринот и во него издробено сирењето)
5. При секое филување, малку со раце ги развлекуваме триаголниците да бидат уште малку потенки, се виткаат ролатчиња и се редат во тава за печење
6. Се оставаат да отстојат околу 20-30 мин ,
7. Се премачкуваат со изматените жолчки со маслото за јадење, се посипува со сусам и на секоја кифличка се става по мало парче маргарин
7. Се печат на 180 С во загреана рерна околу 20 мин.