Безглутенски мафини со хељда,маслинки и моркови
Состојки
- 1 филџан 250мл хељдино брашно
- 1/2 филџан пченкарно брашно
- 3 лажици мелен лен
- 1 лажица прашок за пециво
- 4 лажици варена хељда
- 2 рендани моркови
- 20тина зелени маслинки исечени на ситно
- 200 мл јогурт
- 200мл масло
- сол по желба
- 3 јајца
Подготовка
Јајцата се матат, се додава маслото, јогуртот, брашната, прашокот за пециво, мелениот лен, обарената хељда заедно со ренданиот морков кој е обарен заедно со неа, сечканите зелени маслинки и се посолува по желба. Со вака спремната смеса се исполнуваат силиконски калапчиња и се стават да се печат околи 30тина минути на 220 до 250 степени.