Бомбастична шнита со суво овошје
Состојки
- 10 белки
- 250гр шеќер во прав
- 150гр сецкани суви урми
- 150гр сецкани ореви
- 150гр мелени смокви
- 2 лажици брашно
- фил
- 10 жолчки
- 350гр шеќер во прав
- 150гр чоколада за готвење
- 150гр млечна чоколада
- 250гр маргарин
- 150гр шеќер во прав
Подготовка
10 белки се матат во цврст снег. Се додава шеќерот и се мати уште 10 минути додека се добие сјаен шам. Полека со лажица се додава овошјето претходно измешано со брашното и пецивото и се пече на хартија 60 минути на 160 степени. Оладена кората се сече на три ленти по должина.
фил
10 жолчки се матат со шеќерот додека се добие пенаста маса и се става смесата на пареа. Се продолжува со матењето додека се згусне и на крај се додава чоколадата искршена на парчиња. Се меша и се трга настрана да се олади. Кон оладениот фил се додава изматениот маргарин со 150гр шеќер. Се соединува филот и се филуваат лентите. Одозгора може рендана чоколада или чоколаден прелив.
Јака торта и доста блага.