Видео рецепт: Домашно Пиде со месо
Состојки
- За ТЕСТО ќе ви треба:
- 500 гр. брашно
- 1/2 лажичка сол
- 100 мл. млака вода
- 20 гр. свеж квасец
- 200 мл. млако млеко
- Ќе ви треба и:
- 500 гр. мелено телешко месо од плешка
- 1 лажичка кари
- 1 лажичка кумин
- 1 лажичка црвен пипер
- прстофат сол (голем)
- 1/2 лажичка бибер
- 1 лажичка сув сенф
- 2 зелени пиперки
- 1 голем кромид
- 2 чешниња лук
- 2 свежи домати
- 3 феферони
Фичо ќе ни покаже какој то подготвува Пиде, популарен турски рецепт.
Подготовка
Чекор 1: Брашното измешајте го со солта. Во млаката вода растворете го квасецот и додадете го млакото млеко. Убаво измешајте да се раствори квасецот. Квасецот водата и млекото сипете ги во сувите состојки и мешајте додека не почне да се соединува. Префрлете ја смесата на работната маса и месете. Оставете го да стаса 40 минути и потоа премесете го. За секое добро пециво, потребни се две стасувања.
Чекор 2: Додека стасува тестото, пригответе го месото. Меленото месо убаво зачинете го. Исечкајте го зеленчукот, измешајте го и ставете го да се запржи во Вок тавата.
Чекор 3: Тестото за Пиде поделете го на 5 топки. Секое топче да биде околу 140 грама. Секое топче е посебно Пиде. Расукајте го тестото и наредете го во Ростер тавата.
Чекор 4: Печете во загреана рерна на најсилно 6-8 минути, исто како за пица. Потоа сервирајте.
СОВЕТ: Ова е рецепт за Пиде со месо, а полнењето може да биде по ваш вкус .