Македонска чорба со печурки
Состојки
- 700 гр свинско месо со коска од бут
- 2 главици кромид
- 6 чешниња лук
- 4 големи моркови
- 5 бамји
- 2 компира
- 1 рака грашок (обарен)
- 1 црвена пиперка (ајварска)
- 1/2 китка магдонос
- 1 рака сушени вргањ печурки
- 1 рака тарана
- по желба јадра сол
- 2 лажици мешан зачин
- малку мелен црн бибер
- малку маслиново масло
- околу 3,5 литри вода
Подготовка
1. Во експресен лонец се варат сите состојки (без вргањот и грашокот кој е претходно обарен)
2. Откако ќе се сварат, месото се чисти од коските и се сечка на поситни парченца
3. Сварениот зеленчук се блендира во Делимано сецкото и се става повторно на оган се заедно - месото, изблендираниот зеленчук, печурките, грашокот и се налева со вода, се зачинува и се остава да зоврие
4. Откако ќе зоврие се додава тараната и се остава уште десетина минути да се свари тараната
5. На крајот се одава малку ситно сечкан магдонос ( дел од онаа половина китка магдонос која ја сварив и изблендирав)