Испечати

Брза солена обланда

Брза солена обланда

Состојки

  • 200 гр урда
  • 2 лажици кисела павлака 20 %
  • 50 гр салама
  • 50 гр сирење
  • 50 гр кашкавал
  • 50-100 гр кулен или чајна

Подготовка

Доколку ви се најават гости или пак ви дојдат ненајавени гости, а пак и ги имате и потребните состојки, оваа обланда се подготвува за 10 минути.

1. Урдата ја мешаме со киселата павлака и ја мачкаме обландата со овој фил, на покрупната релјефна страна.
2. Обландата ја ставаме на влажна крпа.
3. Рендаме кашкавал, сирење, салама врз неа и потоа нафрламе сечкан кулен или чајна.
4. Обландата ни е веќе омекната и ја виткаме во ролат.
5. Декорираме по желба, сечеме и служиме.

Точни се мерките за урдата и киселата павлака, останатите се произволни, по вкус.