Испечати

Нутела обланди

Нутела обланди

Состојки

  • 1 пакување обланди
  • 250 гр путер
  • 300 гр шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 300 гр мелени бисквити
  • 150 гр мелени печени лешници
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 2 јајца
  • 300мл млеко
  • Глазура
  • 200 гр чоколадо за готвење
  • 6 лажици масло за јадење
  • И уште
  • 50 гр кршени лешници

Подготовка

Млекото, шеќерот, ванилиниот шеќер и путерот загревајте ги додека не се стопат путерот и шеќерот. Во топлата смеса додадете ги бисквитите, измешајте, па додадете ги јајцата едно по едно постојано мешајќи. Не се грижете, смесата е врела и јајцата нема да останат живи.
Потоа поделете ја на два дела и во едниот дел ставете ги мелените лешници, а во другиот дел чоколадото. Оставете се да се олади, па филувајте ги обландите неизменично со темен, па со светол фил. Одозгора ставете нешто тешко за убаво да се спојат и оставете ги најдобро преку ноќ. Потоа ставете ја глазурата.

За глазурата растопете го чоколадото на пареа со маслото и прелијте преку готовите обланди. Додека е уште топло наросете мелени лешници одозгора.

Пријатен апетит!