Видео рецепт: Погачки од варено тесто
Состојки
- За ТЕСТО ќе ви треба:
- 300 гр. брашно + за расукување
- 125 гр. путер
- 500 мл. вода
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка шеќер
- 4 јајца
- За ФИЛ ќе ви треба:
- 100 гр. сирење
- 1 јајце
- 7-8 листа сушена сланина
- 100 гр. Ементалер кашкавал
- За ПРЕМАЧКУВАЊЕ и ПОСИП ќе ви треба:
- 1 јајце
- микс од семки (сончоглед, сусам, црно семе...)
Денес ќе готвиме заедно со Валентина, готвач член на нашата веб-страница. Валентина ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Питички од варено тесто.
Погачки направени од варено тесто слично на еклери, полнети со солен фил од сирење кашкавал и сланина. Ќе го задоволат вкусот и на најголемите гурмани!
Подготовка
Чекор 1: Во тенџере ставете го путерот, солта и шеќерот и ставете го на оган да зоврие. Кога ќе зоврие одеднаш ставете го брашното и енергично мешајте сè додека тестото се направи како топка. Тргнете го настрана убаво да се олади.
Чекор 2: Потоа со миксер, со жиците за тесто матете го и додавајте ги јајцата едно по едно. Јајцата ставајте ги едно по едно и матете сè додека да се соедини во тестото. Исто како кога се приготвува тесто за еклери, само треба да биде малку потврдо.
Чекор 3: Сирењето изрендајте го и измешајте го со јајцето. Кашкавалот и сланината исечете ги на парчиња.
Тестото е лепливо, затоа за да го расукате, и на подлогата и врз тестото посипете повеќе брашно.
Чекор 4: Сечете квадрати, нам ни излегоа 16 парчиња. Краевите мачкајте ги со разматено јајце. Ставете од филот со сирењето, сланина и кашкавал. Затворете за да добиете триаголник, а може и правоаголник.
Со помош на четка, нежно поминете преку тестото за да го отстраните вишокот на брашно. Премачкајте го секое парче со разматено јајце и посипете со микс од сечкани семиња.
Чекор 5: Печете во загреана рерна на 200 степени, која нема да ја отворате, 30 минути или додека убаво заруменат.
Оставете ги да се изладат неколку минути, па сервирајте.
СОВЕТ: Ви препорачуваме да го пробате овој несекојдневен солен рецепт, одлична промена во однос на класичните пецива од киснато тесто.