Испечати

Колачи со ѓумбир и узо

Колачи со ѓумбир и узо

Состојки

  • 125 грама путер
  • 125 грама кафеав шеќер
  • 5 лажици мед
  • 2 јајца
  • 370 грама брашно
  • ½ пакетче пециво
  • 2 лажички рендан ѓумбир
  • ½ лажиче цимет
  • За глазура:
  • по потреба шеќер во прав и узо

Подготовка

1. Путерот го матиме со шеќерот, ги додаваме јајцата и медот. Потоа ги додаваме пецивото, брашното, ѓумбирот и циметот и мешаме со дрвена лажица. Подготвената смеса ја ставаме во фрижидер 20 минути.
2. Од смесата правиме топчиња со големина на мал орев и ги ставаме на хартија за печење на растојание, бидејќи во текот на печењето се рашируваат и ја добиваат формата како на сликата. Печеме во загреана рерна на 170 степени.
3. Глазурата ја подготвуваме со мешање на шеќер во прав и узо, да се добие густа смеса.
4. Откако ќе се испечат, на секое колаче ставаме по малку од глазурата.